020 - 63 66 837

Nieuws

16/10/2019 Minister Hugo de Jonge wil meer aandacht voor “roze ouderen”

Afgelopen vrijdag, op 11 oktober, vond wederom de Coming Out Day plaats. Deze dag wordt sinds 2009 in Nederland georganiseerd, omdat het voor veel (oudere) lesbiennes, homo’s, biseksuelen en/of transgenders nog altijd lastig is om uit de kast te komen. Ze worden gediscrimineerd, uitgescholden of zelfs fysiek toegetakeld. In de Verenigde Staten wordt deze dag al sinds 1988 georganiseerd.

Angst en onzekerheid

Minister Hugo de Jonge ging op donderdag 10 oktober samen met Roze 50+ (een samenwerkingsverband van COC Nederland en ANBO) op werkbezoek bij de LHBTI-afdeling Rozeneiland in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. De Jonge wilde van bewoners en medewerkers weten hoe het is om in een verpleeghuis te wonen of werken als je een LHBTI-achtergrond hebt. Bij veel ouderen is homoseksualiteit of transgenderisme vaak nog taboe. Dit heeft als gevolg dat sommige ouderen “de kast weer in gaan” als zij naar een nieuwe zorginstelling moeten verhuizen. Minister de Jonge voelt de onzekerheid en angst in de gesprekken die hij met de ouderen voert; “Roze ouderen kunnen een drempel ervaren in het contact met anderen omdat ze zich afvragen of ze opnieuw uit de kast moeten komen of misschien zelfs de kast weer in moeten. Ik heb bijzondere gesprekken gehad en gehoord waarom ze bewust voor dit verpleeghuis hebben gekozen.”

Roze Loper

De LHBTI-community heeft gevraagd om een verpleeghuis te realiseren, waarin ouderen volledig zichzelf kunnen zijn en kunnen samenleven met andere LHBTI-ers. Zo is het Dr. Sarphatihuis binnen de zorgorganisatie Amsta ontstaan. Manon Linschoten, landelijk coördinator van Roze 50+, geeft aan dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor de leefstijl en levensgeschiedenis van roze ouderen; “Daarom hebben we ook de Roze Loper opgericht; het certificaat voor zorg- en welzijnsorganisaties die aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit bij bewoners en professionals.” Meerdere Amsta-locaties hebben al een Roze Loper en Rozeneiland is er daar één van. Echter, in Nederland hebben ondertussen ongeveer 150 zorgorganisaties een Roze Loper. “Ik denk dat het goed is dat meer zorgorganisaties aandacht hebben voor dit onderwerp. Dus niet te snel denken bij ons zit het wel goed maar je goed afvragen: voelt iedereen zich hier écht thuis?”, aldus minister de Jonge.

Ook het tv-programma Goedemorgen Nederland heeft het onderwerp en het werkbezoek van minister de Jonge besproken. Benieuwd naar het item? Kijk het fragment (vanaf 7.33) hier terug.

Auteur; Redactie



  • Voor moeder hebben wij destijds zorg afgenomen van Zuster Jansen. Het was fantastisch!
    Mevr. de Graaff