Het is een steeds bekender fenomeen; zorg leveren aan patiënten op afstand. Met de campagne Thuis kan het ook wil de Patiëntenfederatie aandacht vragen voor zorg op afstand. En dit is belangrijk, omdat patiënten moeten kunnen kiezen voor een digitaal consult vanuit huis. Dit zou voor veel patiënten veel makkelijker, veiliger en prettiger zijn. De Patiëntenfederatie heeft voor deze campagne samengewerkt met partners, waaronder Zorgverzekeraars Nederland.
Ook Diana Veldman, voorzitter van de federatie, is blij met de campagne; “Een bezoek aan het ziekenhuis kan voor sommigen een stressvolle gebeurtenis zijn, terwijl je vaak na vijf of tien minuten weer klaar bent. Maar oplossingen thuis geven mensen ook de mogelijkheid om hun eigen gezondheidssituatie beter in de gaten te houden. Bijvoorbeeld hun hart of hun bloeddruk.”
Als mensen thuis zelf hun bloeddruk, hartslag en gewicht meten heeft dat veel voordelen. Ten eerste kan het ziekenhuis dan op afstand volgen hoe het met hun gezondheid gaat. Ten tweede hoeven patiënten dan niet meer naar het ziekenhuis voor controles (die vaak maar zeer kort duren). En tot slot krijgen patiënten die zichzelf monitoren meer inzicht in hun gezondheid. Dat geeft ze een veilig gevoel en een betere kwaliteit van leven, omdat ze de regie zelf in handen hebben. Patiënten maken de keuze voor telebegeleiding in overleg met hun arts of verpleegkundige. Momenteel biedt ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen al telebegeleiding aan.
Zorgverzekeraars willen al langer vernieuwingen in de zorg doorvoeren. In de huidige tijd, waar het coronavirus een grote rol in speelt, is zorg op afstand een effectieve manier van zorg leveren. Zorgverzekeraars hebben onderzocht óf en hoe digitale zorg zo snel mogelijk (met veiligheid en betrouwbaarheid als belangrijkste uitgangspunt) op grote schaal kon worden toegepast.
De campagne is een samenwerking van de Patiëntenfederatie met zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen, ziekenhuizen en leveranciers. Het doel is om telebegeleiding een boost te geven door mensen kennis te laten maken met zorg op afstand. Zo worden er ook patiënten bereikt die regelmatig het ziekenhuis moeten bezoeken voor controles, terwijl deze ook thuis plaats zouden kunnen vinden. Via www.vliegwielcoalitie.nl/thuiskanhetookcommunicatietoolkit vind je de gezamenlijke website van alle betrokken partijen met het beschikbare campagnemateriaal.
Auteur: redactie