020 - 63 66 837

Nieuws

01/03/2018 Personeelsgebrek in de zorg; gunstig voor “nieuwe” verpleegkundigen en psychologen

Er is een gebrek aan personeel in de zorg -en technieksector. Dit heeft als gevolg dat de aangeboden salarissen in deze sectoren stijgen. “Nieuwe” Nederlandse psychologen en verpleegkundigen gingen er qua salaris het meest op vooruit in 2017. Hoe zit dat precies met de cijfers?

Adzuna´s arbeidsmarktanalyse

Adzuna is een internationale vacaturezoekmachine. Adzuna doorzoekt duizenden websites en verzamelt miljoenen vacatures van over de hele wereld. In 2017 heeft Adzuna een onderzoek uitgevoerd, waarbij ze alle beschikbare vacatures en aangeboden salarissen in Nederland hebben geanalyseerd. Dit waren er gemiddeld maar liefst 249.536.

ZZP-er werkt in de thuiszorg

Psychologen en verpleegkundigen

Door de hoge werkdruk is er veel sprake van ziekteverzuim in de zorgsector en oudere werknemers vrezen dat dit ziekteverzuim nog hoger wordt door de dreigende plannen om hen meer nachtdiensten te laten draaien. Uit een enquête van de Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland blijkt dat ruim twee derde van deze zorgverleners lichamelijke klachten ervaart vanwege nachtdiensten.
Daarnaast kampt de zorg met een flink tekort aan personeel. Dit is terug te zien in de aangeboden salarissen bij de vacatures van psychologen en verpleegkundigen. Het gemiddelde salaris bij vacatures van deze beroepen steeg in 2017 ten opzichte van 2016. Psychologen die nieuw in dienst kwamen kregen 165 euro per maand tot een totaal van 60.544 euro meer aangeboden. “Nieuwe” verpleegkundigen verdienden gemiddeld 111 euro meer en kwamen uit op een salaris van 37.065 euro.

Adzuna vermoed dat deze salarisstijgingen te maken hebben met het beperkte aantal werkzoekenden op de arbeidsmarkt, terwijl de vraag steeds groter wordt. In 2016 stonden er 9.000 tot 10.000 vacatures open in de gezondheidszorg. In 2017 waren dat al 10.000 tot 13.000 vacatures. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was de toenemende vraag in de gezondheidszorg het grootst.

Progressie en recessie…

Waar de aangeboden salarissen in de zorg- en techniek sector er in 2017 op vooruit gingen, gingen er ook wat beroepen achteruit qua salaris. De top 5 van beroepen die het meest achteruit gingen;

  • Verkopers -57 euro
  • Accountmanagers -49 euro
  • Marketeers -45 euro
  • Ontwikkelaars -32 euro
  • Loodgieters -31 euro

Gunstige locaties?

Uit Adzuna´s arbeidsmarktanalyse blijkt ook dat het aangeboden salaris per gemeente verschilt. In Zaanstad was de stijging van het aangeboden salaris het hoogst (+118 euro). Ook in Haarlem (+75 euro) en Maastricht (+70 euro) stegen de aangeboden salarissen. Daarentegen zijn er ook gemeenten waarbij het aangeboden salaris (flink) daalde; Roosendaal (-163 euro), Oss (-127 euro) en Almelo (-116 euro). Doe dus onderzoek naar een gunstige werkplek (locatie) als je op zoek bent naar een baan als verpleegkundige of psycholoog!

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen  • Voor moeder hebben wij destijds zorg afgenomen van Zuster Jansen. Het was fantastisch!
    Mevr. de Graaff