020 - 63 66 837

Nieuws

03/10/2022 Veel fysieke en mentale klachten bij zorg- en welzijnsmedewerkers door stress en hoge werkdruk

De zomervakantie is nog niet zo lang achter de rug, dus zorgmedewerkers zouden vol energie moeten zitten op de werkvloer. Maar niets is minder waar: veel van hen hebben hoofdpijnklachten, omdat ze mentaal niet fit (genoeg) zijn. Wat is de oorzaak van deze klachten? En wat kunnen zorgmedewerkers doen als ze hier last van hebben?

Onderzoek uit onder 1200 zorg- en welzijnsmedewerkers

PGGM&CO voerde, in samenwerking met Stichting IZZ, een onderzoek uit onder 1200 zorg- en welzijnsmedewerkers. Uit dit onderzoek blijkt dat de medewerkers hun mentale gezondheid gemiddeld een 6,8 geven, terwijl dit cijfer in 2021 nog een 7,1 was. De werkdruk is momenteel erg hoog en dat leidt tot veel fysieke en mentale problemen: maar liefst 20 procent van de participanten geeft aan vaak tot altijd hoofdpijn te hebben door stress en een hoge werkdruk.

Waar de vakantieperiode ervoor had moeten zorgen dat de medewerkers zich weer op konden laden, is dit slechts bij de helft van de medewerkers het geval. Ook tijdens de vakantie was er sprake van stress bij veel werknemers. Ze maakten zich zorgen over de werkdruk of zagen er als een berg tegenop om weer aan het werk te moeten gaan. Momenteel is de helft van de werknemers alweer toe aan een nieuwe vakantie.

Opvallend is dat 55 procent van de deelnemers aan het onderzoek last heeft van hoofdpijnklachten door werkdruk en stress: een derde ervaart dit een paar keer per maand en een op de vijf zelfs vaak tot altijd. Ook vermoeidheid, slaapproblemen, hormonale veranderingen en te weinig water drinken zijn oorzaken van deze hoofdpijnklachten.

Volgens Henriette Davelaar, directeur van PGGM&CO, staat de fitheid en balans van de medewerkers op de helling: “Vakantie helpt een deel van de zorgmedewerkers om op te laden. Maar zowel bij terugkerende vakantiegangers als bij de doorwerkers valt het werken na de vakantieperiode tegen door de toegenomen werkdruk. Gezien de impact van de huidige werkdruk en de verwachte stijging komend kwartaal, is de urgentie om werkdruk aan te pakken alleen maar hoger.”

Ook Anouk ten Arve, programmamanager Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ, merkt dat zorgpersoneel het zwaar heeft: “De urgentie komt ook naar voren uit recent onderzoek naar het zorggebruik van zorgmedewerkers. We weten dat op dit moment 1 op de 6 zorgmedewerkers emotioneel is uitgeput. 8 procent hiervan heeft hiervoor extra psychische zorg nodig. De vraag naar psychische zorg is vergeleken met 2020 met 29% gestegen en zal zonder aanpak van de werkdruk niet dalen.

Aandacht voor zowel de fysieke als mentale gezondheid

Davelaar benadrukt dat het belangrijk is dat zorg- en welzijnsorganisaties aandacht hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van hun werknemers. Dit kan bijvoorbeeld met de Vitaliteitsmonitor van PGGM&CO: een online tool die organisaties data en inzicht geeft in de fitheid van werknemers. “Wees alert op signalen als hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. En ga in gesprek met medewerkers in het team over wat op werkgebied leidt tot minder werkdruk en -stress en daarmee tot minder klachten, zoals uitputting en hoofdpijn. Denk aan een betere werk-privébalans door zelfroostering, ondersteuning van een (team)coach, meer ontspanningsmomenten op een werkdag, investeren in de veilige teamsfeer”, zo meldt Davelaar.

Daarentegen is het natuurlijk ook van belang dat medewerkers zelf aan de bel trekken-, en om hulp vragen, als zij merken dat ze mentale of fysieke klachten krijgen door de te hoge werkdruk. Vaak doen ze dit niet, omdat ze denken dat het niet helpt of zich onveilig voelen, waardoor ze het niet durven aan te geven. Nu wordt het vaak te laat aangegeven, maar als medewerkers dit tijdig vertellen, kan er samen gekeken worden wat er nodig is om het welzijn te verbeteren.

Auteur: redactie



  • Voor moeder hebben wij destijds zorg afgenomen van Zuster Jansen. Het was fantastisch!
    Mevr. de Graaff